Kézi darálóval is őrölheti a kávéját, vagy bízhatja a folyamatot egy elektromos eszközre.
Kézi
A kézi őrlés a kávé elkészítésének hagyományos módja, ahol a teljes folyamatot Ön irányítja. Addig működteti a darálót, amíg az kellőképpen meg nem őrlik a kávébabot. A kézi őrlés előnye, hogy nem alakul ki olyan sebesség és időtartam, amely megégeti a kávébabokat, másrészt viszont hosszabb az őrlési idő, és amennyiben egyszerre nagy mennyiségű kávét kell őrölni például nagyobb számú vendég számára, az őrlés fizikailag is megterhelővé válhat. A kézi meghajtású darálóknál is van egy határa a finom őrlésnek, ami sokkal több időt és erőfeszítést igényel. Bár az erősséget egy egyszerű mechanizmussal lehet állítani, ahol az őrlőkések közelebb vagy távolabb kerülnek egymástól, a kávét nehezebben fogja olyan finomra őrölni, mint egy elektromos géppel.
Elektromos
Az elektromos darálókat az őrlési mechanizmus szerint két típusra osztják. Aprítókésekkel és köszörűkövekkel ellátott darálók léteznek.
A fémből készült aprítókésekkel ellátott őrlők hosszú élettartamúak, kényelmesen karbantarthatók és nagyon gyorsak is, de éppen ez a sebesség okozza azt, hogy az aprítókések annyira felforrósodnak, hogy őrlés közben megégethetik a kávét. Figyelni kell, hogy a kávészemek egyenletesen őrlődjenek.
Ilyen szempontból az őrlőkövekkel való őrlés jobb módja a kávé őrlésének; a kávé egyenletesen őrlődik, és nem áll fenn az őrlés során az égés veszélye. A kézi modellekhez képest az elektromos darálókkal való őrlés gyorsabb, és a durvasági beállítások nagyobb variálhatóságot biztosítanak.